Worldwide income
If you are a US citizen or resident alien, your worldwide income is generally subject to US income tax, regardless of where you live.
Ask your adviserHow does owning UAE property change what I file each year?
Rental income
Schedule E instructions ask for the city, province or state, country and postal code when a rental property is in a foreign country.
Ask your adviserAfter handover, which expenses and depreciation rules apply to a foreign rental?
FBAR
Filed with FinCEN through its BSA E-Filing System when foreign financial accounts total more than $10,000 at any time in the calendar year. Publication 54 gives an April 15 due date with an automatic extension to October 15.
Ask your adviserWill a UAE bank or escrow-related account bring me into FBAR reporting?
Form 8938
Specified foreign financial assets are reported above set thresholds, starting at $50,000 at year end or $75,000 at any time for unmarried taxpayers living in the US. Foreign real estate held directly is not reported, but an interest in a foreign entity holding it is.
Ask your adviserShould I hold the property personally, and what if I use a company?
Currency
Amounts on a US return must be expressed in US dollars, translated from any foreign currency.
Ask your adviserWhich exchange rates should I use for purchase costs, rent and a sale?
Tax treaty
The IRS A to Z list of US income tax treaties, last reviewed on 3 January 2026, does not include the United Arab Emirates.
Ask your adviserIs a foreign tax credit or deduction relevant for any UAE tax I pay?
UAE side
Under Cabinet Decision No. 49 of 2023, an individual’s income from selling or letting UAE property without needing a licence is not treated as a business activity for UAE Corporate Tax.
Ask your adviserIs any UAE tax due on rent or a sale, and how would it show on my US return?
Owning UAE property, or holding a UAE residence permit, does not end US tax on worldwide income for a US citizen and does not remove FBAR or Form 8938 duties where they apply. Take your plans to a US tax adviser before assuming any change.